CAZUL KRONOSPAN – Poluarea cancerigena a Sebesului

kronospan

foto: adevarul.ro ___________________________________________________________

Firma Kronospan este cea mai mare producatoare de placi PAL din sud-estul Europei si isi desfasoara activitatea in orasele romanesti Sebes, Brasov si Constanta.

Kronospan opereaza in Sebes si Brasov cu incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu, fapt care are un impact negativ asupra sanatatii populatiei si mediului. Compainia a fost sanctionata in repetate randuri de autoritatile competente privind protectia mediului, insa Kronospan prefera sa plateasca amenzi, de cele mai multe ori simbolice.

Instalatia Kronospan de la Sebes produce rasini ureoformaldehidice, placi stratificate din lemn MDF si placi aglomerate PAL.

Procesul de productie genereaza emisii de gaze si pulberi ce au impact negativ asupra mediului. Data fiind locatia instalatiei, in zona urbana a Sebesului si in vecinatatea unor terenuri agricole, impactul negativ al emisiilor se reflecta asupra terenurilor agricole, a biodiversitatii, la nivelul solului si subsolului, precum si asupra sanatatii locuitorilor orasului Sebes.

Senatorul de Alba, Alexandru Peres, l-a interpelat public pe ministrul Sanatatii, in legatura cu cazul Kronospan:

„Are Ministerul Sanatatii capacitatea si capabilitatea de a interveni direct si transant in vederea realizarii unui nou studiu de impact asupra sanatatii populatiei din municipiul Sebes, ca urmare a producerii de formaldehida, inca din anul 2007 ?”

Iata ce a raspuns ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu:

„Proiectul noii instalatii de producere a formaldehidei, cu capacitatea de 60 000 de tone pe an, a fost initiat in anul 2007 si avizat de Directia de Sanatate Publica in baza unui studiu de impact asupra starii de sanatate, intocmit de Institutul de Sanatate Publica Timisoara, Institutul de Sanatate Publica Targu Mures si Centrul de Mediu si Sanatate Cluj-Napoca.

Investitia nu s-a construit pana la finele anului 2014, motiv pentru care, la solicitarea beneficiarului, firma Kronospan, de obtinere a autorizatiei de mediu, Directia de Sanatate Publica Alba a solicitat in cadrul Comisiei de Analiza Tehnica, un nou studiu de impact pe starea de sanatate, cu urmatoarele argumente:

– schimbari legislative de sanatate publica de la data demararii proiectului (2007) si pana in prezent;

– vechimea studiului de impact pe starea de sanatate, intocmit in anul 2007;

– implementarea Regulamentului U.E.  605 / 2014, conform caruia formaldehida a trecut de la substanta potential cancerigena la substanta cancerigena;

– anexa la Notificarea nr. 323 / 11. 07. 2011 si referatul de evaluare 323 / 11. 07. 2011 emise de Directia de Sanatate Publica Alba, prin care s-a cerut ca la implementarea proiectului sa se efectueze, prin institutii abilitate, monitorizarea expunerii neprofesionale la formaldehida.

SC Kronospan a facut demersuri la Institutul National de Sanatate Publica pentru acest nou studiu de impact, in momentul de fata societatea urmand sa completeze documentatia depusa pentru efectuarea studiului de impact asupra sanatatii.”

Surse de informare:

– Sebes fara poluare       https://sebesfarapoluare.wordpress.com

– Ziarul Apulum           http://www.ziarulapulum.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s